Süt Nasıl Kaynatılmalı ?
- Home
- Lezzet Tarifleri
- Süt Nasıl Kaynatılmalı ?
Süt Nasıl Kaynatılmalı ?
Uzun zamandır hayatımızın önemli noktasında yer alan süt İnsanoğlu tarafından tahminen 5000 seneden beri süt tüketiyor. Bir yaşam mucizesi diye adlandırılacak kadar büyük besin kaynağına sahip olan sütün, insan yaşamındaki yeri insanlık tarihi kadar eskidir.
Her defasında sağlığa yararlı bir içecek olduğu söylenen ve kanıtlanan sütün yararları, uzmanlarca kanıtlanmıştır. Süt içerdiği mineral, kalsiyum ve vitaminlerle birçok hastalığın önünü keser, hatta tedavi eder. Bu yüzden uzmanlar, her fırsatta sağlık açısından bol miktarda süt tüketilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Sütün içerisinde bulunan mikroorganizmaların bir kısmı sütün kendisinde bulunurken, diğer kısmı da ineğin memesinden, sütü sağan kişinin elinden, sütün sağıldığı ortamdan ve hatta sütün sağıldığı kaptan gelebilir. Bu mikroorganizmaları yok etmek için ise sütün ısıtılması gerekmektedir. Ancak süt ısıtılırken çok fazla ve uzun süreli ısıya maruz kalırsa, sütte bulunan yararlı enzimler, mineraller ve proteinler de zarar görür. Bu yüzden, süt ısıtırken bazı noktalara çok dikkat etmemiz gerekmektedir.
Alo çiftlik sütü, doğal çiftlik ürünleri konusunda hijyene büyük önem vermektedir. Alo çiftlik sütünün doğal süt ürünlerini inceleyiniz. Online sipariş ve kapıda ödeme imkanı ile doğal süt siparişi verebilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Süt kaynatılmadan önce bir tülbent ya da ince gözenekli temiz bir bez yardımıyla süzülerek içindeki partiküllerden temizlenmelidir. Bu şekilde sütün mekanik olarak arındırılması sağlanmış olur.
- Sütün konulacağı tencere geniş ve temiz olmalıdır. Sütün tencereye yapışmaması için, tencere suyla çalkalanmalıdır.
- Sütün taşmasını engellemek için, tencerenin ağız kısmına zeytinyağı sürülmeli ya da tencerenin üzerine tahta kaşık konulmalıdır.
- Sütün ısıtılmasında ideal ısı 70-72 dereceleri arasında olmalıdır. Sütün içindeki minerallerin ve vitaminlerin kaybolmaması için bu sıcaklığa ulaşıldığında altı kısılarak, kontrol altına alınmalıdır.
- Süt yaklaşık olarak 100 derecede kaynamaya başlar. Süt, kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra kapatılmalıdır. Bu şekilde süt, besin değerini çok kaybetmeden sağlıklı hale getirilmiş olur.
Süt Taşı ile Süt Kaynatma
Piyasada satışa sunulan cam, metal ve seramik malzemeden üretilmiş süt taşları vardır. Bu süt taşlarının görevi, sütün taşmasını önlemek ve hatta süt kaynarken sesli olarak ikaz etmek.